Sevilla, een Andalusische droom

Jonge vrouwen dansen de flamenco op Plaza de España in Sevilla, Spanje

Gepubliceerd door:
Mandy

Spaanse sprookjes beleven, dat doe je in Sevilla. Sevilla is de naam voor zowel de hoofdstad van Andalusië als van één van de 52 Spaanse provincies. De hoofdstad herbergt kleurrijke huizen, charmante pleinen, prachtige paleizen en uiteraard lekkere tapas.

Soms lijkt het alsof de tijd hier bleef stilstaan. De geboorteplaats van de flamenco verdient zeker een bezoekje, en wel om deze redenen:

Real Alcázar, een feeëriek kasteel

Real Alcázar in Sevilla, Spanje

Het Koninklijk Paleis is dé toeristische trekpleister van de stad. Het monument staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Real Alcázar is waarschijnlijk het oudste paleis van Europa dat nog steeds in die hoedanigheid gebruikt wordt.

Over de eeuwen heen werd verschillende keren gesleuteld aan het kasteel, waardoor het gebouw erg eclectisch is opgebouwd. Zo voegde de Habsburgse Karel V er elementen van gotiek en renaissance aan toe. Toch is het nog steeds één van de beste voorbeelden van Mudéjar architectuur gebleven. Dit is een bouwstijl die sterk beïnvloed werd door de Moorse cultuur uit de achtste en negende eeuw.

In het paleis volgt de ene indrukwekkende patio de andere op. Patio de las Doncellas is evenwel het bekendst. Centraal in de patio bevindt zich een rechthoekige vijver, omgeven door prachtige planten en een sprookjesachtige zuilengalerij.

Het paleiscomplex staat ook bekend omwille van het Casa de Contratación. Dit ‘contracthuis’ verzorgde de Spaanse handel met de Nieuwe Wereld. Onder meer ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci was er directeur.

In het paleis gebeurden in de 20e eeuw diverse filmopnames voor onder meer de blockbusters ‘Lawrence of Arabia’ en ‘Kingdom of Heaven’. Ook voor de televisieserie ‘Game of Thrones’ werd in en rond het paleis gefilmd.

Torre Del Oro, de gouden toren

Torre Del Oro, de gouden toren in Sevilla, Spanje

Torre del Oro drukt onmiskenbaar zijn stempel op het straatbeeld van Sevilla. Het bouwwerk maakt deel uit van de oude stadsmuren en bevindt zich op de linkeroever van de rivier Guadalquivir. De gouden toren dankt zijn naam aan het Zuid-Amerikaanse goud dat er in koloniale tijden werd opgeslagen. Het werd oorspronkelijk gebouwd om de stadsmuren en het koninklijk paleis te verdedigen.

In de Middeleeuwen deed het dienst als gevangenis, maar ook als koninklijk oord van vertier. Koning Pedro I kwam hier vaak met zijn minnares Aldonza van het panoramisch uitzicht genieten. Vandaag is er een maritiem museum gevestigd, de Museo Naval. Het beste uitzicht op de toren heb je vanaf de overkant van de rivier in de volkswijk Triana. Je kan de toren elke dinsdag gratis bezoeken.

Plaza de España, een deugddoende siësta tussen azulejo’s en fonteinen

Plaza de Espana in Sevilla, Andalusie, Spanje

Dit plein ligt net buiten het stadscentrum, maar is toch een van de populairste bezienswaardigheden tijdens een stedentrip naar Sevilla. In 1929 werd Plaza de España samen met het aangrenzende Parque de María Luisa ontworpen voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling.

Plaza de España bestaat uit een gigantische halve cirkel, die volledig wordt omringd door overheidsgebouwen. Onderaan deze gebouwen bevinden zich bankjes die met ‘azulejo’s zijn betegeld. Dit zijn typische Andalusische tegelmozaïeken. Elk van hen staat symbool voor een Spaanse provincie.

Het plein zelf symboliseert de Spaanse overheersing in de voormalige Amerikaanse gebieden. De rivier Guadalquivir die tussen het plein door loopt, symboliseert de weg voorwaarts naar Amerika. Midden op het plein staat een prachtige fontein.

Plaza de España wordt bijna volledig omringd door een kanaal waarover vier bruggen zijn gebouwd. Die vertegenwoordigen de 4 oude koninkrijken van Spanje (Navarra, León, Castilla, Aragón).

Filmliefhebbers herkennen het halfcirkelvormige plein ongetwijfeld uit de film Star Wars Episode II – Attack of the Clones. Plaza de España is de ideale plaats om te genieten van de roeibootjes die voorbijvaren, van de klaterende fontein en uiteraard van de Spaanse zon.

Catedral de Santa Maria de la Sede, Columbus’ laatste rustplaats

Catedral de Santa Maria de la Sede in Sevilla, Spanje

Deze beroemde kathedraal is, op de Sint-Pietersbasiliek in Rome en St Paul’s Cathedral in Londen na, het grootste kerkgebouw van Europa. Het is bovendien de grootste gotische kerk ter wereld. Je vindt er talrijke grafmonumenten en kunstwerken van Spaanse meesters van de Sevillaanse school, zoals Murillo en Cano. In de kapel van de kathedraal vind je het praalgraf van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Dat bevond zich oorspronkelijk in de kathedraal in Havana.

Na de onafhankelijkheidsverklaring van Cuba tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog werd het graf in 1898 naar Sevilla verhuisd. Hoewel algemeen wordt aangenomen, dat het graf het stoffelijk overschot van Columbus bevat, is dat niet helemaal zeker. DNA onderzoek wees uit dat het zowel om Columbus als om een van zijn nazaten, zoals zijn zoon Diego, kan gaan.

Het mysterie van de verblijfplaats van het stoffelijk overschot van Columbus bestaat al eeuwen. En of de ontdekker van Amerika er nu ook echt begraven ligt of niet, het mooie praalgraf en de imposante kathedraal zijn sowieso een bezoek waard.

La Giralda, minaret wordt klokkentoren

Toren La Giralda in Sevilla, Spanje

De Giralda, de klokkentoren van de Catedral de Santa Maria de la Sede, is het bekendste symbool van het multiculturele Sevilla. Het is de ultieme mix van christelijke en islamitische elementen. De toren werd in de 12e eeuw gebouwd en was destijds de hoogste Moorse minaret ter wereld.

Ze bestaat niet uit trappen, maar uit een hellende gang, die destijds per paard bereden kon worden. Zo hoefde de muezzin zich niet moe te maken als hij de gelovigen vanaf de top van de toren tot het gebed wou oproepen.

Bovenop de toren staat een bronzen beeld die het Geloof (Giraldillo) voorstelt. Aangezien het beeld met de wind meedraait, werd de toren ‘Giralda’ gedoopt, wat ‘windvaan’ betekent, i.e. een instrument om de windrichting te meten.

Sinds 1987 staat de toren op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Na een pittige klim op de steile helling van La Giralda kan je genieten van een schitterend uitzicht over Sevilla.

Stoere stierengevechten in Plaza de Toros

Plaza de Toros in Sevilla, Spanje

De Plaza de Toros is de oudste en bekendste arena in Spanje. Het ligt de laatste jaren fel onder vuur. Ondanks de felle tegenkanting van dierenrechtenorganisaties worden hier nog op regelmatige basis stierengevechten georganiseerd. De Plaza del Toros speelt een belangrijke rol tijdens de Feria de Abril. Dat zijn de traditionele Aprilfeesten in Sevilla.

Gedurende de rest van het toeristisch seizoen worden er zo’n veertigtal dagen stierengevechten georganiseerd. Dat gebeurt meestal op een zondag. Je kan als toerist een heus stierengevecht bijwonen of gewoon de arena bezoeken met een gids. Daarbij kan je zelf in de arena rondwandelen, en je de angst van de toreador én van de stier proberen voor te stellen.

Binnen Plaza de Toros is een museum gevestigd over de geschiedenis van het stierenvechten. Daar vind je onder meer een door Picasso beschilderde torerocape en diverse historische posters van memorabele stierengevechten.

Metropol Parasol, harmonie tussen oud en nieuw

Metropol Parasol in Sevilla, Spanje

Metropol Parasol is een project die Plaza de la Encarnación en haar wijde omgeving nieuw leven moet in blazen. Op dit plein stond vroeger een overdekte markt.

In 1973 werd beslist hier een ondergrondse parkeerplaats te voorzien. Tijdens die werken stootte men op archeologische resten uit de Romeinse oudheid. Die werden bewaard en geïntegreerd met een nieuwe houten constructie, gebouwd door de Duitse architect Jürgen Mayer. Het is de grootste houten constructie ter wereld.

Er werd vooral gewerkt in de kenmerkende stijl van Gaudi. De gigantische constructie overdekt niet enkel de Plaza de la Encarnación, vanboven werd ook een wandelweg gecreëerd. Op Metropol Parasol vind je verder nog een archeologisch museum, een boerenmarkt, en meerdere charmante cafés en restaurants

Semana Santa, een week vol processies

Semana Santa in Sevilla, Spanje

Semana Santa betekent ‘Goede Week’ in het Spaans. De week voor Pasen wordt in Sevilla uitbundig gevierd. Waar in de meeste katholieke landen de stilte en integriteit worden bewaard, trekken in Spanje grote, luidruchtige processies de straten in.

Kenmerkend zijn de grote beelden die op vergulde platforms worden rondgedragen. Deze zogeheten ‘paso’s’ beelden verschillende passietaferelen uit. Ze worden door Spanjaarden beschouwd als deel van het religieus patrimonium.

De bevolking bejegent de processies met veel eerbied en rust. Het dragen van de paso’s gebeurt met veel geduld en plechtstatigheid. De costaleros, die de zware beelden dragen, doen zo boete voor Christus’ lijden. Er lopen steeds groepjes boetelingen, de zogenaamde ‘nazarenos’, mee in de processie. Zij dragen kleding met puntvormige maskers om hun anonimiteit te bewaren.

In Sevilla zelf lopen in deze periode de Koninklijke Broederschappen mee in niet minder dan zestig optochten. De religieuze industrie in de streek doet dan ook gouden zaken.

Tijdens de Semana Santa wordt het volledige centrum afgesloten voor het verkeer. Ook de meeste musea zijn dan gesloten. Hou hier dus rekening mee mocht je plannen om net voor Pasen af te reizen naar Sevilla.

Sevilla: centrum vol pleinen, paleizen en kerken

Plaza Nueva in Sevilla, Spanje

Het centrum van Sevilla is een mix van grote pleinen, statige gebouwen, kleine winkelstraatjes en historische kerken. Het historische centrum van de stad begint vanaf de Plaza de San Francisco. Dit is het onbetwiste middelpunt van de stad. Tijdens de Inquisitie bevond zich hier trouwens de Koninklijke kerker. Er vonden dus ook vele executies plaats.

Grenzend aan Plaza de San Francisco vind je de ‘ayuntamiento’, het renaissancistische stadhuis. De monumentale gevel bevat medaillons van historische figuren en diverse koninklijke wapenschilden. Aan de overkant hiervan ligt de Plaza Nueva. Op dit moderne plein bevindt zich een standbeeld van de Heilige Ferdinand. Het is de ideale locatie om in het hartje van Sevilla even te uit te rusten.

Op een steenworp daar vandaan staat ‘Casa de Pilatos’, een paleis met verschillende kunstschatten. Ook de Iglesia del Salvador iets verderop is de moeite waard. Deze barokke kerk werd gebouwd bovenop de restanten van een moskee.

Vanaf de Plaza Nueva kan je verschillende winkelstraten bezoeken. Sla hierbij de Calle Sierpes zeker niet over. Deze verkeersvrije straat bestaat uit leuke boetiekjes, souvenirshops, grote ketens én ook traditionele winkels. Na al dat shoppen kan je iets eten of drinken op een gezellige terrasje of in een van de vele tapasbars in de buurt.

Proef zeker de Andalusische sherry, een gealcoholiseerde wijn en een lokale specialiteit. Bij de sherry worden vaak verschillende tapas gegeten. Dit zijn typisch Spaanse aperitiefhapjes die tijdens het borreluurtje genuttigd worden. Ook verse garnalen en tonijn zijn streekspecialiteiten in Sevilla.

Via de Hop On-Hop Off Bus kan je op eigen tempo het centrum van Sevilla verkennen. Stap af bij een van de 14 haltes om de stad rustig te verkennen. Er zijn vier gratis wandeltochten met audiogids inbegrepen in de tickets voor de bus. Zo ontdek je de historische wijk La Macarena, vernoemd naar de beschermheilige van de toreadors. Maar ook Parque de María Luisa en Museo de Arte y Costumbres Populares zijn zo te voet te verkennen.

Je hebt ook gratis toegang tot het Semana Santa museum. Met de bus kan je ook onder meer Plaza de España, Plaza del Duque en Paseo de Colón ontdekken. Geniet zo op jouw manier van het beste wat Sevilla te bieden heeft.