Zon, zee en eerstehulppost: dit zijn de meestvoorkomende ongelukjes op vakantie

Vrouw pakt EHBO-kit en SPF in in open reiskoffer

Gepubliceerd door:
Mark

Het was zo’n heerlijke vakantiedag. Jullie hebben een uitstapje gemaakt naar een mooie stad, lekker geluncht op een terras en eenmaal terug bij het hotel besluiten jullie nog een paar uurtjes aan het zwembad door te brengen. Helaas maakt iemand van het reisgezelschap een lelijke uitglijder bij het zwembad en eindigt de dag bij de eerstehulppost. Ook tijdens je vakantie zit een ongeluk in een klein hoekje!

Hoe zit het met je zorgverzekering tijdens je vakantie?

Ga je op vakantie in Nederland, dan gelden de ‘normale’ voorwaarden van je zorgverzekering. Tijdens een vakantie in het buitenland ligt dit iets anders. Met je Nederlandse zorgverzekering ben je ook in het buitenland verzekerd voor zorg, maar soms worden sommige kosten niet of niet helemaal gedekt. Het is dus raadzaam om je voor je op vakantie gaat te verdiepen in de voorwaarden van jouw zorgverzekering. Staan deze je niet aan? Zoek dan de goedkoopste zorgverzekering die jou wel de dekking biedt die je wilt.

Voorzichtig in de zon

Als je te lang in de zon zit, kun je een zonnesteek oplopen. Je krijgt dan bijvoorbeeld last van hoofdpijn, misselijkheid, spierkrampen, overgeven, of je voelt je slap. Het is belangrijk om meteen de koelte op te zoeken en voldoende water te drinken. Neem contact op met een dokter als iemand in de war is, niet binnen twee minuten bijkomt na flauwgevallen te zijn, of blijft overgeven.

Diner voor twee tijdens zonsondergang

Iets verkeerds gegeten of gedronken?

Oeps, dat kraampje op de markt met die appetijtelijke lokale lekkernijen had je beter over kunnen slaan. Als je een voedselvergiftiging hebt opgelopen, kun je last hebben van diarree, braken, buikkrampen en misselijkheid. Meestal ben je hier met een dag of twee weer vanaf, maar als dat niet zo is, is het raadzaam om contact op te nemen met je zorgverzekeraar en een dokter te bezoeken.

Vervelende insecten

Gestoken door een wesp, bij, hommel of hoornaar? Verwijder dan met je nagel de angel als deze is achtergebleven in je huid. Koel vervolgens de plek waar je gestoken bent. Is iemand allergisch, of heeft het insect gestoken in de keel, mond of in de buurt van een oog? Ga dan langs een dokter of eerstehulppost.

Pech op de weg

Als je op autovakantie gaat in het buitenland, houd er dan rekening mee dat autorijden in je vakantieland een uitdaging kan zijn. Bereid je zo goed mogelijk voor door de verkeersregels van het betreffende land door te nemen. Krijg je toch te maken met een aanrijding? Zorg er dan eerst voor dat iedereen in veiligheid is. Bel vervolgens de politie (en een ambulance indien nodig), maak foto’s van de schade, noteer de contactgegevens van getuigen, vul een schadeformulier in en meld het ongeluk bij je autoverzekeraar en eventuele reisverzekering.