Een safari in Afrika staat bij veel mensen op hun bucketlist en dat is helemaal te begrijpen. Je stapt in de vroege ochtend in een jeep en voelt langzaam de warmte van de opkomende zon, terwijl je omringd bent door de Afrikaanse steppe. Het wordt dan erg spannend, want welke dieren zul je nu tegenkomen?

Het is altijd een grote verrassing, want de ene keer zul je leeuwen tegenkomen, terwijl je de andere keer weer een luipaard of een hele kudde olifanten spot. Dit maakt iedere safaritocht weer heel bijzonder!

Safari in Afrika voor elk budget

Tegenwoordig kun je ook met een kleiner budget op een Afrikaanse safari, maar een hele luxe safari behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. De plek is eigenlijk moeilijker om te kiezen, want elk safaripark heeft zo weer zijn eigen charme. Daarom hebben we in dit artikel de 5 mooiste plekken in Afrika voor een safari op een rijtje gezet!

Serengeti Nationaal Park (Tanzania)

Gnoes trekken door de Mara rivier tijdens de Grote Trek in Tanzania

Iedereen kent de beelden van die natuurfilms op National Geographic wel: honderdduizenden wildebeesten, zebra’s en gazellen die hun weg vervolgen door de savannes die eindeloos lijken. Dit indrukwekkende beeld wordt ook wel de Grote Trek genoemd en in Serengeti Nationaal Park (Tanzania) kun je dit prachtige fenomeen met eigen ogen aanschouwen.

De migratie van kuddes graasdieren die op zoek zijn naar gras en water, maar die achterna worden gezeten door roofdieren. De toergidsen nemen je mee langs de uitgestrekte landschappen met de beroemde acaciabomen om de wilde dieren van dichtbij te bekijken. Een safari in het Serengeti Nationaal Park is echt een must-do als je in Tanzania bent!

Masai Mara Nationaal Park (Kenia)

Twee leeuwen en jeep in Masai Mara Nationaal Park, Kenia

Ben je in Kenia? Dan is het Masai Mara Nationaal Park het beroemdste park in het land waar je een safari kunt boeken. Tijdens je safaritocht is de kans heel groot dat je de Big Five spot, namelijk de neushoorn, buffel, olifant, leeuw en luipaard. Daarnaast zul je ook een groot aantal bavianen, giraffen, zebra’s en cheeta’s tegenkomen.

We raden aan om een safari tussen juli en oktober te boeken, want dan vindt de Grote Trek van zebra’s, gnoes en gazellen plaats. Deze dieren trekken naar het aangrenzende Serengeti Nationaal Park in Tanzania om naar voedsel te zoeken.

Verder kun je in het Masai Mara Nationaal Park ook het traditionele nomadenvolk de Masai ontmoeten. Zij leven al honderden jaren in dit gebied en jagen nog met speren op dieren om aan hun eten te komen. Overnachten in het park kan trouwens ook. Afhankelijk van je wensen en je budget zijn er allerlei mogelijkheden, van simpele tentjes tot aan luxe glamping lodges.

Okavango Delta (Botswana)

De Okavango Delta vanuit de lucht

De Okavango Delta is ’s werelds grootste binnenlandse delta. Gemaakt door kristalhelder gefilterd water uit de Okavango-rivier die uitmondt in de dorre Kalahari-woestijn. De Delta biedt een ongeëvenaard safari-avontuur op waterbasis.

Sinds het in 2014 is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, is het deltagebied in kracht gegroeid en biedt het ongelooflijke dieren in het wild in en rond de lagunes en graslanden. Met grote populaties leeuwen, cheeta’s, luipaarden, antilopen, Afrikaanse wilde honden, nijlpaarden plus de grootste concentratie olifanten en buffels in dit deel van Afrika.

Varen tijdens zonsondergang in de Okavango Delta, Botswana

De wateren van de Delta verleiden bezoekers met een reeks spannende manieren om te verkennen. Met traditionele mokoro (een uitgegraven kano) kunnen bezoekers door het wazige licht van de prachtige zonsondergangen in het gebied zweven. De gidsen hebben uitzonderlijke kennis van de natuur en ecosystemen en met hun uitstekende trackingvaardigheden kun je ongelooflijk dicht bij de actie komen. Perfect voor natuurfotografen.

Botswana is erg strikt als het gaat om de hoeveelheid toeristen die jaarlijks in het land worden toegeladen. Als gevolg hiervan zijn er relatief weinig lodges binnen de beschermde gebieden en de meeste bieden exclusieve natuurervaringen.

Etosha Nationaal Park (Namibië)

Meerdere dieren aan het water drinken in Etosha Nationaal Park, Namibië

In Namibië kun je het Etosha Nationaal Park bezoeken. Dit park bestaat uit een woestijnachtig gebied met daarin een gigantische zoutpan. Deze is zo groot dat je hem vanuit de ruimte nog kunt waarnemen! In het park lopen onder meer leeuwen, olifanten, neushoorns, giraffen en luipaarden rond. Deze wilde dieren hebben zich aangepast aan de hitte van een woestijn en vanwege de schaarse begroeiing in het park is het relatief makkelijk om deze dieren te zien tijdens een safari.

De dieren komen graag bij elkaar rond de waterpoelen om te drinken. In Etosha Nationaal Park kun je zelf een auto huren en rondrijden, maar een safaritocht onder begeleiding van een gids behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Kruger Nationaal Park (Zuid-Afrika)

Afrikaanse witte neushoorn langs de weg in Kruger Nationaal Park, Zuid-Afrika

Als je in Zuid-Afrika bent, dan is het Kruger Nationaal Park natuurlijk de beste plek voor een safari. Dit park is qua oppervlakte net zo groot als de helft van Nederland! Verder kun je hier ook de Big Five spotten, waaronder 12.000 olifanten. Daarnaast wonen er ook neushoorns, nijlpaarden, giraffes, zebra’s en cheeta’s.

Je kunt een eigen auto huren en rondrijden, want de wegen in het Kruger Nationaal Park zijn goed bereikbaar. Het voordeel van zelf een auto huren is dat je je eigen route kunt uitstippelen, al is onderweg uitstappen en plaatjes schieten uiteraard niet de bedoeling.

En misschien ten overvloede, maar let er ook op dat je langzaam rijdt en altijd een oogje op de weg houdt. Het komt namelijk helaas weleens voor dat wilde dieren worden aangereden door toeristen. Tenslotte is het ook in het Kruger Nationaal Park mogelijk om te overnachten in een van de lodges of kampeerplaatsen.