Stedentrip Rome – De beste tips voor jouw vakantie naar Rome

Vrouwelijke toerist voor het Colosseum in Rome, Italië

Gepubliceerd door:
Mandy

Als er één stad is, die je eenmaal in je leven gezien moet hebben, is het wel Rome. Deze stad der steden, ook wel Urbs Aeterna (Eeuwige Stad) genoemd, is één groot openluchtmuseum waar je in slechts 2,5 uur naartoe vliegt.

Dwaal door de ruïnes van het Forum Romanum, beklim de beroemde Spaanse Trappen en ontdek waar de paus woont in Vaticaanstad, de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Met onze tips voor een stedentrip Rome geniet je optimaal van la dolce vita.

Colosseum

Zonsopgang bij het Colosseum in Rome, Italië

Dé publiekstrekker van Rome is natuurlijk het Colosseum. Het is in 2007 zelfs tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen gekozen.

En terecht. Wie door het imposante amfitheater wandelt, zal er weinig moeite mee hebben zich een beeld te vormen van hoe het er bijna 2000 jaar eerder aan toeging.

Bestiarii (wilde-dierenvechters) vochten tegen dieren, dieren vochten onderling tegen elkaar en er waren natuurlijk de beroemde gladiatorengevechten. Ook werden veroordeelde gevangenen in het Colosseum voor de wilde dieren gegooid. In 404 werden de gladiatorenspelen verboden door de christelijke keizer Honorius. De jacht op wilde dieren ging nog door tot 523. Volgens historici hebben tussen de 300.000 en 500.000 mensen het leven gelaten in het Colosseum.

Het Colosseum heeft door de jaren heen veel te lijden gehad van verschillende natuurrampen. Bovendien beschouwden belangrijke Romeinse families het Colosseum als een groeve waar ze stenen konden halen voor hun nieuw te bouwen kerken en paleizen. Zo is ook de Sint Pieter gebouwd met stenen uit het Colosseum. Pas in 1749 kwam een einde aan deze plundering.

Forum Romanum

Uitzicht op het Forum Romanum in Rome, Italië

Op een steenworp afstand van het Colosseum vind je het Forum Romanum, oftewel het Romeinse marktplein. Dit was in de oudheid het politieke, religieuze en commerciële centrum van Rome. Het werd gebruikt voor onder andere spelen en ceremoniën, waaronder de triomftocht.

Tijdens de triomftocht trokken de zegevierende republikeinse generaals in een stoet over de Via Sacra naar de Tempel van Jupiter Optimus Maximus op de Capitolijn, de belangrijkste van de 7 heuvels waarop Rome gebouwd is. De Romeinse burgers stonden langs de kant om hun generaal te bejubelen en zich te vergapen aan de langsrijdende wagens met geroofde rijkdommen.

Je vindt op het Forum Romanum onder andere de restanten van verschillende tempels, waaronder een tempel ter ere van Julius Caesar, op de plek waar hij na zijn dood gecremeerd werd.

Pantheon

Avondduister bij het Pantheon in Rome, Italië

Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens je stedentrip naar Rome is het Pantheon. Dit is een van de best bewaard gebleven Romeinse gebouwen ter wereld. Met dank aan de christenen, die het gebouw in de 7e eeuw omvormden tot kerk en het sindsdien steeds bleven gebruiken en onderhouden. Ook nu nog is het Pantheon in gebruik als rooms-katholieke kerk.

Vergeet vooral niet omhoog te kijken naar de prachtige koepel met in het midden een gat (oculus) waar de zon doorheen schijnt.

Spaanse Trappen

Uitzicht op de Spaanse Trappen in Rome, Italië

Breng je in de lente een bezoek aan Rome? Dan mag je de Spaanse Trappen beslist niet overslaan. Deze zijn in elk jaargetijde een populaire attractie, maar in de lente zijn ze extra mooi. Dan worden de treden namelijk volgezet met bloeiende azalea’s. Op 8 december – het feest van Maria Onbevlekt Ontvangen – brengt de paus volgens traditie een bloemenhulde aan het beeld van Maria aan de voet van de Spaanse Trappen.

Wist je trouwens dat de Engelse romantische dichter John Keats vlakbij de Spaanse Trappen heeft gewoond? Je vindt zijn sterfhuis rechts van de trappen. Tegenwoordig is dit een museum met Keats-memorabilia.

Trevifontein

Uitzicht op de Trevifontein in Rome, Italië

Iets wat absoluut niet mag ontbreken op je lijstje tijdens een citytrip naar Rome, is een bezoek aan de beroemde Trevifontein. Deze fontein was het decor van verschillende films, waaronder La Dolce Vita van Fellini.

Volgens de mythe zul je ooit naar Rome terugkeren als je 1 muntje in de fontein werpt, met je rechterhand over je linkerschouder zonder om te kijken. Als je 2 muntjes in de fontein werpt, zul je je geliefde ontmoeten in de Eeuwige Stad en als je 3 muntjes gooit, zul je trouwen met een Romein(se). Geen wonder dat de bodem van de fontein bezaaid ligt met muntjes.

In 2016 viste de gemeente Rome munten met een waarde van 1,4 miljoen euro uit de fontein, die werden besteed aan goede doelen.

Galleria e Museo Borghese

uitzicht galleria e museo borghese rome italie

In de buurt van de Spaanse Trappen en de Trevifontein vind je de Galleria e Museo Borghese. Hier zijn werken tentoongesteld van beroemde beeldhouders en schilders als Bernini, Canova, Rafaël en Caravaggio.

Zo vind je er Apollo en Daphne, wat door velen wordt beschouwd als het meesterwerk van Bernini.

Het museum staat in het enorme park Villa Borghese. Hier kun je na je bezoek aan het museum op je gemak rond wandelen of picknicken.

Vaticaanstad

uitzicht vaticaanstad rome italie

Een citytrip naar Rome is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Vaticaanstad. Dit is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, met de paus als staatshoofd en voornamelijk geestelijken als inwoners. Tip: zorg voor gepaste kleding (geen blote schouders, korte broeken of rokjes) tijdens een bezoek aan Vaticaanstad. De kledingvoorschriften worden streng gehandhaafd.

Vaticaanse musea

Houd je van musea? Dan kun je je hart ophalen in Vaticaanstad. In de Vaticaanse musea kun je allerlei topstukken bewonderen die in de loop der eeuwen door de pausen verzameld zijn. Maar hét topstuk is natuurlijk Michelangelo’s fresco De schepping van Adam in de Sixtijnse Kapel.

Leuk detail: de Sixtijnse Kapel is ook de plek waar de kardinalen bijeenkomen als er een nieuwe paus moet worden gekozen.

Iedere laatste zondag van de maand zijn de Vaticaanse musea vrij toegankelijk. Zorg wel dat je er op tijd bent, want op deze dag is het extra druk. Ga je toch liever op een andere dag? Door je tickets van tevoren te reserveren, kun je de rijen overslaan.

Sint-Pietersbasiliek

Interieur van Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, Rome, Italië

Ook de beroemde Sint-Pietersbasiliek aan het net zo beroemde Sint-Pietersplein vind je in Vaticaanstad. Deze kerk is gebouwd op de plek waar de apostel en eerste paus, Petrus, gekruisigd en begraven zou zijn. Tot 1989 was deze basiliek de grootste ter wereld.

Je vindt in de kerk kunstwerken van verschillende belangrijke Italiaanse kunstenaars, waaronder de indrukwekkende Pietà van Michelangelo, het beeld van Maria met de dode Jezus in haar armen.

In de crypte van de kerk kun je een laatste groet brengen aan de 148 overleden pausen. Ook de tombe met de relieken van Petrus ligt hier.

Als je niet vies bent van een stevige klim, mag je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek niet overslaan. Vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht over Rome.

Is de paus thuis tijdens jouw bezoek aan Rome? Ga op zondagochtend dan vooral naar het Sint-Pietersplein. Om 12.00 uur geeft de paus iedereen de zegen vanuit het raam van zijn werkkamer in het Apostolisch Paleis, dat naast de Sint-Pietersbasiliek ligt. Of ga met Kerstmis en Pasen naar Vaticaanstad en hoor de paus live het urbi et orbi uitspreken.

Overigens is de Sint-Pieterbasiliek niet de belangrijkste kerk van Rome. Die eer valt te beurt aan San Giovanni in Laterano. Als je deze kathedraal bezoekt, ga dan ook meteen even langs de Scala Santa. Deze Heilige Trap zou afkomstig zijn uit het paleis van Pontius Pilatus in Jeruzalem en Christus zou deze trap hebben bestegen tijdens zijn proces. De trap mag enkel op de knieën worden beklommen.

Engelenburcht

Uitzicht op de Engelenburcht in Rome, Italië

Heb jij het Bernini Mysterie van Dan Brown gelezen? Dan komt de Engelenburcht (of Castel Sant’angelo) je vast bekend voor. Deze speelt namelijk een prominente rol in het boek.

De naam van de burcht komt van een legende. In 590 zou de aartsengel Michaël op het dak van het mausoleum verschenen zijn na een smeekbede van Paus Gregorius aan God om een einde te maken aan de pestepidemie. De engel stak zijn zwaard in de schede als teken dat het gebed van de paus verhoord was, en de strijd tegen de pestepidemie was voorbij. Paus Pius II liet bijna 1000 jaar later een kapel bouwen op de plek waar de engel verschenen zou zijn. Pas toen kreeg de burcht de naam Engelenburcht.

Leuk om te weten: de Engelenburcht was voorheen een mausoleum waar ooit de overblijfselen van keizer Hadrianus en alle keizers daarna (tot aan Caracalla) begraven lagen.

Piazza Navona

Uitzicht op het Piazza Navona in Rome, Italië

Piazza Navona is een van de barokke pronkstukken van Rome. Ooit stonden hier een renbaan en een stadion. Na de val van het Romeinse Rijk werden de tribunes vervangen door huizen, maar de renbaan is onbebouwd gebleven en uiteindelijk geëvolueerd tot een groot plein. Je vindt hier 3 fonteinen, waaronder de Fontana dei Quattro Fiumini (de Fontein van de Vier Rivieren) van de beroemde architect Bernini.

Op het Piazza Navona vind je ook de kerk Sant’Agnese in Agone, die werd gebouwd door Borromini, Bernini’s grote rivaal.