Van kunst tot cocktails: de hotspots van Madrid

Terras op Plaza Major in Madrid, Spanje

Gepubliceerd door:
Mandy

“Nobody goes to bed in Madrid until they have killed the night”, schreef Ernest Hemingway. En inderdaad: Waar de Spaanse hoofdstad overdag cultureel en historisch een absolute rijkdom aanbiedt, is het nachtleven zeker even boeiend.

Nog meer dan een historische stad is Madrid vooral een culturele en culinaire topper. De meer dan drie miljoen mensen die er wonen en de vele toeristen die de stad bezoeken, bevestigen de status van Madrid als Spaanse metropool.

Dit zijn onze favoriete hotspots:

Palacio Real

Palacio Real in Madrid, Spanje

Madrid, afgeleid van het Arabische ‘Mayrit’, bestaat al sinds halfweg de negende eeuw. De stad werd gesticht op de plaats waar nu het Koninklijk Paleis staat. Het Koninklijk Paleis is nog steeds de werkplek van de koning van Spanje. Met een oppervlakte van 135.000 m² is het het grootste koninklijke paleis ter wereld. Er zijn meer dan 2500 zalen, maar slechts zestien zalen zijn toegankelijk voor het publiek.

Bezoekers volgen verplicht een met pijlen uitgetekend parcours, maar dat brengt je sowieso in de zalen die de moeite waard zijn. Je ziet er een statietrap, kroonluchters, standbeelden, de banketzaal,…

Wie nog nooit in een porseleinen ruimte is geweest, zal zijn ogen uitkijken in de ‘Sala de Porcelana’. De Spaanse monarchen hielden enorm van schilderkunst, zo getuigt de aanwezigheid van werken van Goya, Velázquez en Caravaggio. Muziekliefhebbers halen hun hart op in de Stradivariuszaal. Daar vind je de kostbaarste collectie van Stradivarius violen en cello’s ter wereld. Ook Capilla Real, de koninklijke kapel, is impressionant.

Parque del Buen Retiro

Palacio de Cristal in Parque del Buen Retiro in Madrid, Spanje

Retiro Park is vergelijkbaar met Central Park in New York: Het ligt centraal in de stad en is één van de meest bezochte attracties. Het park bevindt zich in de gelijknamige wijk Retiro, aan de rand van het centrum. Oorspronkelijk was Retiro een tuin voor de koninklijke familie, maar het werd in de 19e eeuw heropend voor het grote publiek.

Een bijzonder gebouw in Retiro Park is het Palacio de Cristal, het kristallen paleis. Dit gebouw werd ontworpen door de Spaanse architect Ricardo Velázquez Bosco. Die liet zich inspireren door het Crystal Palace in London. Het bestaat voornamelijk uit glas en heeft een metalen bouwconstructie. Palacio de Cristal wordt regelmatig door kunstenaars gebruikt voor tentoonstellingen en vernissages.

Puerta del Sol

Puerta del Sol in Madrid, Spanje

De ‘poort van de zon’ werd zo genoemd vanwege zijn ligging naar het oosten, waar de zon opkomt. Het is het centrale plein van de Spaanse hoofdstad. Puerta del Sol, in het district Sol, fungeert als het nulpunt van Spanje. Het is onder meer het referentiepunt voor alle snelwegen.

Het plein was in vroegere tijden een toegangspoort tot het centrum van Madrid. Het was tot en met de 19e eeuw een bloeiende ontmoetingsplaats. In 1808 werd op het plein er hevig gevochten tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Tegenwoordig heeft het bestuur van de provincie Madrid er haar hoofdkantoren.

Op het plein bevindt zich de klok van het Casa de Correos. Traditioneel wordt hier tijdens Oudejaarsavond afgeteld tot het nieuwe jaar. Per klokslag wordt dan één druif gegeten, twaalf in totaal. Dit zou volgens de legende geluk brengen voor de toekomst.

Er bevindt zich ook een bronzen standbeeld van Carlos III. Toch komen de meeste toeristen het plein bezoeken om de rechtopstaande bronzen berin te zien die van een moerbeiboom eet. De bekende ‘Oso y Madroño’ geldt als symbool van Madrid en staat er sinds 1967. Het beeld staat symbool voor de vruchtbaarheid van het land rond Madrid en het overvloedige bezit van de aristocratie. Je vindt het op enkele meters van de ingang tot de metro.

Je kan het onmogelijk missen want de berin wordt meestal omringd door een horde toeristen. De beer is bovendien terug te vinden op de officiële vlag van de stad. Op die vlag staan ook zeven sterren die verwijzen naar het sterrenbeeld van de Grote Beer.

Plaza Mayor

Kerstmarkt op Plaza Mayor in Madrid, Spanje

Plaza Mayor is één van de levendigste pleinen in de stad. Er zijn leuke winkels, toffe souvenirshops en vele authentieke restaurants. Er is meestal straatentertainment te zien en regelmatig worden er ook concerten georganiseerd. In de winter wordt Plaza Mayor omgetoverd tot kerstmarkt. Het ligt slechts een paar honderd meter van dat andere bekende plein, de Puerta del Sol.

Het Plaza Mayor wordt omringd door woonhuizen. Hoewel er negen verschillende wegen op dit plein uitkomen, is verkeer er verboden. Op Plaza Mayor waren vroeger, in Casa de la Panadería, de luxueuze vertrekken van de monarchie ingericht. Van hieruit bekeken ze het volk en hadden ze een zicht op heiligverklaringen en heksenverbrandingen.

De figuur die van op een paard het plein overschouwt is Filips III, in wiens opdracht het plein gebouwd werd. Het beeld werd gemaakt door Giovanni de Bologna. Deze plek is ideaal om van de zon te genieten, een wijntje te drinken en vanop een terras de mooie beschilderde gevels te bewonderen.

Malasaña

Typische bar in de wijk Malasaña in Madrid, Spanje

Deze wijk is een onvervalste hipsterwijk, compleet met bars, boetiekjes, tattooshops en street art. Het is de meest kleurrijke en levendige buurt in het centrum. Je kan er tapas eten, cava drinken, winkelen, en uitgaan. De wijk ontleent haar naam aan Manuela Malasaña. Dit is een naaister die in haar tienerjaren om het leven kwam tijdens de burgerverzet tegen het Napolitaanse leger in 1808. Zij stond ook symbool voor ‘La Movida’, het verzet tegen het bewind van Franco.

Om te winkelen ga je het best naar Fuencarral, in het oosten van Malasaña. Je vindt er zowel Spaanse als internationale merken. Ook vintagewinkeltjes, boekenwinkels en outlets groeien er als paddenstoelen uit de grond. Echte foodies vinden hier zeker hun gading. In vrijwel elke straat vind je een schijnbaar eindeloze hoeveelheid tapasbars en cafétjes.

La Latina

Man leest krant op de El Rastro markt in Madrid, Spanje

La Latina bevindt zich in hartje Madrid, ten zuiden van Plaza Mayor. Ondanks de centrale ligging dicht bij het toeristische centrum, vind je er toch voornamelijk Madrileense ‘locals’. De wijk maakt deel uit van El Madrid de los Austrias (het Madrid van de Habsburgers), zoals het oude centrum van de stad ook wel genoemd wordt.

De naam refereert naar de tijd van de Habsburgse Dynastie die tot de achttiende eeuw over Spanje heerste. Hier vind je nog een echt middeleeuws stratenpatroon: oude gebouwen, kronkelende pleinen en gezellige smalle straatjes. Plaza de la Paja, een populair plein, was in de Middeleeuwen het centrale marktplein van Madrid.

La Latina staat vooral bekend om haar diversiteit aan tapasbars. Op zondag kan je er originele ontdekkingen doen op de gigantische vlooienmarkt El Rastro. Na een geslaagde voormiddag vol biedingen en koopjes, kan je toosten op je onderhandelingstalent in één van de vele bars in de buurt.

Museo Reina Sofía

Museo Reina Sofía in Madrid, Spanje

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) is hét Madrileense museum voor moderne kunst. Het wordt ook wel Museo Reina Sofía genoemd, vernoemd naar de Spaanse koningin Sofia. Het vormt samen met het Museo del Prado en het Museo Thyssen-Bornemisza de welbekende Triángulo del Arte of Triángulo de Oro (gouden driehoek der kunst).

Voor fans van Picasso is dit museum een absolute must. Zijn beroemdste werk ‘Guernica’ is er in volle glorie te bewonderen. Je vindt er ook werken van andere Spaanse meesters zoals Salvador Dali én van internationale kunstenaars zoals Rothko, Moore, Lichtenstein en Bacon.

Museo del Prado

Museo del Prado in Madrid, Spanje

Het Prado museum, officieel het Museo Nacional del Prado, behoort tot de grootste kunstmusea ter wereld. Het museum bevat meer dan 5000 tekeningen, 1000 munten, 2000 voorwerpen en 700 beelden. Het Prado is vooral bekend omwille van de collectie schilderkunst die er zich bevindt. Meer dan 8600 schilderijen worden hier uitgestald, met ‘Las Meninas’ van Diego Velázquez als absolute blikvanger.

Ook andere Spaanse kunstschilders zoals El Greco en Goya hebben hier hun plaats. Maar je vindt hier ook verschillende internationale kunstenaars zoals Jheronimus Bosch, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn en Pieter Paul Rubens.

Ook andere Spaanse kunstschilders zoals El Greco en Goya hebben hier hun plaats. Maar je vindt hier ook verschillende internationale kunstenaars zoals Jheronimus Bosch, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn en Pieter Paul Rubens.

Museo Thyssen-Bornemisza

Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid, Spanje

Dit museum bevatte oorspronkelijk een privé kunstcollectie van de familie Thyssen, oprichters van de ijzer-en staalfabriek Thyssen. Deze fabriek groeide uit tot de multinational TBG (Thyssen-Bornemisza Group). De collectie is de grootste privéverzameling ter wereld, naast die van de koningin van Engeland.

Na een moeilijke onderhandelperiode verkocht de familie een aanzienlijk deel van zijn kunstverzameling aan de Spaanse staat voor de ‘zachte’ prijs van 250 miljoen euro. Je vindt er onder meer de werken ‘San Marco plein’ van Canaletto en ‘Zelfportret’ van Rembrandt van Rijn.

Santiago Bernabéu

Santiago Bernabéu in Madrid, Spanje

Voetbalwalhalla Estadio Santiago Bernabéu is het stadion van Real Madrid. Het werd vernoemd naar Santiago Barbéu Yeste, één van de belangrijkste mensen in de geschiedenis van de voetbalclub. Onder zijn leiding groeide de Madrileense club uit tot één van de meest succesvolle clubs in Spanje en Europa. Door de FIFA werd Real Madrid onlangs geroemd als de beste voetbalclub van de 20e eeuw. Wie spelers zoals Thibaut Courtois en Sergio Ramos live aan het werk wil zien, moet helaas al maanden op voorhand (dure) tickets bestellen.

Je kan natuurlijk ook gewoon een stadiontour boeken. Tijdens die rondleiding van 1 à 2 uur loop je zelfstandig met Engelstalige audioguide langs de speciale plekken van het voetbalstadion. Zo bezoek je onder meer de kleedkamers, de spelerstunnel, de spelersbank en de presidentiële box. Je hebt er bovendien een geweldig panorama vanaf het dak. Voetbal is zo ook een feest voor zij die niets van voetbal afweten, en onder lichte dwang van man- of vrouwlief het stadion bezoeken.

Wie met de Hop On-Hop Off Bus Madrid verkent, kan met een combiticket aan een voordeliger tarief het stadium bezoeken.

Bekijk meer over Madrid op Madridinformatie.nl