Stedentrip Praag – Deze bezienswaardigheden mag je niet missen

Uitzicht op de rivier de Moldau en de bruggen tijdens zonsondergang in Praag, Tsjechië

Gepubliceerd door:
Mandy

Heb jij zin in een cultuurhistorische stedentrip op slechts 2 uur vliegen van Amsterdam? Dan is torentjesstad Praag dé bestemming voor jou. Dankzij de rijke geschiedenis van meer dan 1100 jaar kijk je hier je ogen uit als liefhebber van cultuur en architectuur.

Sinds 1992 staat de stad zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In dit artikel delen wij onze tips voor bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je citytrip naar Praag.

Bezienswaardigheden in de Oude Stad

Uitzicht op de oude binnenstad van Praag in Tsjechië

Een citytrip Praag begint natuurlijk met een bezoek aan de Oude Stad, Staré Město. Hier vind je het Oude Stadsplein en een groot aantal kerken, waarvan de Týnkerk de meest bekende is.

Het Oude Stadsplein

Toeristen op het oude stadsplein in Praag, Tsjechië

Staroměstské náměstí, oftewel ‘het plein van de oude stad’, was vroeger het handelscentrum van Praag. Toen werd er een grote markt gehouden, maar er werden ook doodvonnissen voltrokken. Tegenwoordig vind je er vele terrasjes waar je kunt uitrusten met een lekker glas pivo (bier).

Wist je trouwens dat Tsjechen bekendstaan als de grootste bierdrinkers ter wereld? Het goudgele drankje is op sommige plekken zelfs goedkoper dan water!

Het Raadhuis met de Astronomische Klok

Astronomische Klok in Praag, Tsjechië

Een bijzonder gebouw op het Oude Stadsplein is het Raadhuis. Dit staat bekend om de Astronomische Klok met gouden wijzers, die naast de tijd ook de dagen en de maanstand aangeeft. Elk uur gaan er 2 deurtjes open en komt Jezus tevoorschijn met zijn apostelen. Een bijzonder schouwspel dat je echt een keer gezien moet hebben tijdens je vakantie Praag!

De Týnkerk

Týnkerk in Tsjechië, Praag

Tegenover het Raadhuis vind je de 14e-eeuwse gotische Týnkerk. Het schijnt dat Walt Disney zich door deze sprookjesachtige kerk heeft laten inspireren toen hij het kasteel voor Doornroosje tekende. De 2 torens van elk 80 meter hoog staan voor de mannelijke en vrouwelijke kant van de wereld.

Als je graag naar binnen wilt, moet je even zoeken, want de ingang is een beetje lastig te vinden. De kerk is op zondag beperkt toegankelijk en op maandag gesloten. Toegang is gratis.

De Joodse wijk Josefov

Binnenzijde van Starnová Synagoga in Praag, Tsjechië

Heb je belangstelling voor Joodse geschiedenis? Dan mag je zeker Josefov niet overslaan. Deze voormalig Joodse wijk ligt ten noorden van de Oude Stad.

Je vindt hier onder andere de in 1270 gebouwde Starnová Synagoga. Dit is de oudste synagoge van Europa die nog in gebruik is.

Ook de oudste nog bestaande Joodse begraafplaats van Europa ligt in Josefov. De begraafplaats is al sinds de 18e eeuw niet meer in gebruik en is tegenwoordig onderdeel van het Joods Museum.

Leuk weetje: de beroemde schrijver Franz Kafka is in Josefov geboren. Vlak bij zijn geboortehuis vind je een standbeeld van hem.

Karelsbrug

Karelsbrug in Praag, Tsjechië

Na een bezoek aan de Oude Stad en de Joodse wijk is het tijd om de Moldau over te steken. Dat doen we via de 516 meter lange middeleeuwse Karelsbrug, die eeuwenlang de enige goede verbinding was tussen de oost- en westkant van Praag.

Tussen 1683 en 1714 werden er 30 standbeelden op de brugrailing geplaatst. Die raakten door de jaren heen ernstig verweerd en zijn inmiddels vervangen door replica’s. Je kunt de originele beelden in het Lapidarium van het Nationaal Museum bekijken.

Langs beide kanten van de brug vind je portretschilders, sneltekenaars en kraampjes waar je een souvenir voor de thuisblijvers kunt kopen.

Malá Strana: parel van de barokke cultuur

Kanaal en huizen van Malá Strana in Praag, Tsjechië

Aan de overkant van de Moldau vind je Malá Strana (Kleine Zijde), een van de oudste wijken van Praag. De huizen, kerken en paleizen in Malá Strana zijn allemaal gebouwd in renaissance- en barokke stijl. De bijnaam van de wijk is dan ook ‘de parel van de barokke architectuur’.

Ook de prachtige St. Nicolaaskerk staat in Malá Strana. Hier vind je het grootste fresco van Europa. Wist je trouwens dat Mozart in 1787 het orgel in deze kerk bespeeld heeft tijdens zijn verblijf in Praag? Tegenwoordig worden er in de zomer vaak orgelconcerten gegeven.

Goed om te weten: er zijn meerdere St. Nicolaaskerken in Praag. Wanneer men het over de St. Nicolaaskerk heeft, wordt doorgaans deze kerk bedoeld.

En over St. Nicolaas gesproken: wist je dat ook de Tsjechen op 5 december Sinterklaas vieren? Hun Sinterklaas heet Mikuláš en hij heeft in plaats van zwarte pieten een engel en een duivel bij zich.

De Praagse Burcht: het grootste paleizencomplex ter wereld

Uitzicht op Sint Vituskathedraal en het Koninklijk Paleis van Praag in Tsjechië

Iets anders wat je niet mag missen aan de westkant van de Moldau, is de Pražský Hrad, de Praagse Burcht. Met een oppervlakte van maar liefst 70.000 m2 staat deze burcht in het Guinness Book of World Records vermeld als het grootste paleizencomplex ter wereld.

Je vindt hier onder andere de Sint Vituskathedraal, het Koninklijk Paleis van Praag, de Sint Jorisbasiliek en het beroemde Gouden Straatje, waar Franz Kafka gewoond en gewerkt heeft.

In de Kroonkamer van de burcht wordt de 14e-eeuwse Wenceslaskroon bewaard. Deze wordt slechts 1 keer in de 10 jaar getoond aan het publiek. Om de Kroonkamer te openen, zijn 7 verschillende sleutels nodig. Deze zijn tegenwoordig in het bezit van de Tsjechische president, de minister-president, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de burgemeester, de beheerder van de kroon en de Praagse aartsbisschop.

De tuinen, straten en pleinen van de Praagse Burcht zijn vrij toegankelijk. Ook om de wisseling van de wacht te zien hoef je niet te betalen. Voor toegang tot het complex zelf moet je wel even een kaartje kopen.

Beklim de uitkijktoren op de Petřín-heuvel

Petrin uitkijktoren in Praag, Tsjechië

Op een steenworp afstand van de Praagse Burcht vind je de Petřín-heuvel, die je al wandelend door appelboomgaarden en parken kunt beklimmen. Maar je kunt ook het kabelbaantje nemen dat vanaf de Újezdstraat vertrekt.

Op de top van de heuvel vind je een spiegeldoolhof, een kerk, een observatorium met een telescoop, een mooie rozentuin en de Petřín-uitkijktoren, een heuse replica van de Eiffeltoren.

Deze is met zijn 60 meter niet net zo hoog als de Eiffeltoren, maar dankzij de 250 meter hoge heuvel waar de toren op staat zijn de toppen wel even hoog.

Voorheen was de Petřín-uitkijktoren een observatietoren en zendmast. Tegenwoordig kunnen bezoekers hem beklimmen en genieten van het prachtige uitzicht. Goed ter been zijn is handig: de wenteltrap telt 299 treden en er is geen lift.

De televisietoren: geniet van een fenomenaal uitzicht over de stad

St. Nicolaaskerk en TV-toren van Zizkov in Praag, Tsjechië

Heb je geen last van hoogtevrees? Breng dan ook eens een bezoek aan de televisietoren in de woonwijk Žižkov en geniet vanaf 95 meter hoogte van een schitterend uitzicht over Praag.

De bronzen baby’s die langs de toren omhoog lijken te kruipen, zijn het werk van de controversiële Praagse kunstenaar David Černý. Ze zijn aangebracht in 2000, het jaar dat Praag de culturele hoofdstad van Europa was. Het was de bedoeling dat ze de toren slechts tijdelijk zouden sieren, maar ze waren zo’n succes dat ze nooit meer weggehaald zijn.

De toren is trouwens ook een handig oriëntatiepunt tijdens je stedentrip naar Praag, want hij torent hoog boven de stad uit.