Help! Een voedselvergiftiging tijdens je vakantie in het buitenland

Voedselvergiftiging op vakantie

Gepubliceerd door:
Mark

Een welverdiende vakantie in het buitenland brengt het vervelende risico op een voedselvergiftiging met zich mee. Zo kan een gezellige dag plotseling uitmonden in een volle strippenkaart naar de wc.

Warm weer vormt een broedplaats voor bacteriën, schimmels en virussen, die zich door de hitte vele malen sneller kunnen vermenigvuldigen dan op een doorsnee dag in ons koude kikkerlandje. Hoe zorg je ervoor dat je het risico op een voedselvergiftiging zo klein mogelijk houdt? Wij geven je de do’s en dont’s.

Do’s: voorkom een voedselvergiftiging

Handen wassen tegen voedselvergiftiging

Handen wassen

Was je handen vaak gedurende de dag. Wees hier extra alert op voor- en na afloop van een maaltijd en nadat je het toilet hebt bezocht.

Hygiëne voorop

Bereid je maaltijden op een zorgvuldige en hygiënische manier als je zelf gaat kokkerellen. Houd je omgeving en benodigdheden goed schoon tijdens en na het bereiden van de maaltijd. Zorg ervoor dat gerechten die al bereid zijn apart gehouden worden van rauwe voedingswaren.

Houd in de gaten dat je vlees of vis goed gaar is en laat je gerechten ten alle tijden goed doorkoken. Helaas heb je vaak weinig zicht op de zojuist genoemde aspecten als je in een restaurant eet. Controleer bij het opdienen of het eten goed bereid is en check of je bord en bestek goed schoon zijn gemaakt.

Check verpakkingen

Controleer de verpakkingen als je iets koopt in een winkel of op straat. Taalbarrières kunnen er voor zorgen dat belangrijke informatie over houdbaarheidsdata en bereidingsvoorschriften worden gemist. Doe bij twijfel bijvoorbeeld navraag in je hotel of vertaal de teksten online via Google Translate.

Informeer vooraf

Ga voor vertrek na welke medicijnen je mee kunt nemen voor als je helaas toch een voedselvergiftiging oploopt. Bij een voedselvergiftiging droog je erg uit, dus is het verstandig een pakje diarreeremmers in je koffer te stoppen.

Zet ook ORS op je paklijst, dit zorgt ervoor dat je alsnog de benodigde suikers, zouten en mineralen binnen krijgt.

Dont’s: wat moet je echt niet doen?

Water drinken op vakantie

Water uit de kraan drinken

Zoek voor vertrek goed uit of het kraanwater veilig is om te drinken in het land van bestemming. Wij zijn water van zeer goede kwaliteit gewend, waardoor het slimmer is om tijdens de vakantie een voorraad met flessen mineraalwater te hebben staan.

En drink jij een drankje in een café of op de straat? Vermijd dan ook ijsklontjes gemaakt van kraanwater.

Vermijd rauw eten

Voorkom het eten van rauwe groente en fruit in landen waarbij het tijdens het wassen in aanraking met onveilig kraanwater gekomen kan zijn.

Eten bewaren

Haal kleine porties zodat je zo min mogelijk eten hoeft te bewaren. Bewaar de overige voedingswaren in een koelkast en houd ze goed verpakt.

Kosten bij een hevige voedselvergiftiging

Apotheek op vakantie

Ook al volg je al onze tips, een voedselvergiftiging kan je zomaar overkomen. De klachten gaan vaak vanzelf weer over. Houd het langer dan 48 uur aan of zijn er verschijnselen van uitdroging? Dan is het verstandig om een dokter te bezoeken. Neem contact op met de alarmcentrale van jouw zorgverzekeraar voor een advies.

De basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in het buitenland tegen het Nederlandse tarief. Houd daarbij rekening met je eigen risico. Mocht het tarief in het land van bestemming hoger liggen? Sluit dan een reisverzekering met een dekking voor geneeskundige kosten af of check bij jouw zorgverzekeraar of dit binnen jouw eventuele aanvullende zorgverzekering wordt vergoed.