De Waddeneilanden: schitterende eilanden vol natuur, cultuur en vertier!

Reddingshuisje op Terschelling, Waddeneilanden

Gepubliceerd door:
Mandy

Op vakantie naar de Waddeneilanden? Natuurlijk kun je kiezen voor één eiland, maar wat dacht je van eilandhoppen? Waddenhoppen is de perfecte manier om de Waddeneilanden te verkennen!

Je leerde het rijtje al op de basisschool: Texel – Vlieland -Terschelling – Ameland – Schiermonnikoog. Maar pas als je er geweest bent, begint het echt te leven. De combinatie van Noordzeekust, Wadden, bos, strand, zand en huisjes in de duinen.

Die wonderlijke combinatie die je nergens op het vasteland in Nederland aantreft.

Toch zijn er tussen de 5 eilanden best grote verschillen.

Texel: het grootste Waddeneiland

Vuurtoren van Texel

Het grootste eiland van de Waddeneilanden staat eigenlijk het dichtst bij de rest van de Noordzeekust. De accomodaties en voorzieningen zijn hier ook het ruimste. Er is van alles te doen op dit levendige eiland, van cultuur tot natuur. De 7 gezellige dorpjes van Texel hebben allemaal hun eigen sfeer. Ze worden omringd door heel veel natuur.

Ook buiten de circa 40 officiële natuurgebieden bezit het eiland een enorme vogelrijkdom en bijzondere planten, en niet te vergeten net zoveel schapen als mensen.

Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat meer dan een kwart van het eiland. En ook in het midden van Texel en langs de Waddenzee liggen veel natuurgebieden.

Daarnaast tref je overal op het eiland overblijfselen aan van de roerige geschiedenis. De eerste menselijke tekens van leven dateren reeds van 8000 jaar voor Christus. Pas in 1170 werd het een eiland middels de Allerheiligenvloed.

Vandaag de dag vind je op Texel alles wat je als vakantieganger maar wenst, het hele jaar door: zowel rust als vertier, natuur en cultuur, prima accomodaties om te overnachten en sfeervolle cafeetjes en restaurants.

Wat te doen op Texel?

Natuurgebied de Slufter op Texel
  • Struinen door de zoute kreken van natuurgebied De Slufter
  • Wandelen langs de vogelkolonies in kweldergebied De Geul
  • Dagje Ecomare: zeehonden en bruinvissen van dichtbij bekijken. Net als vogels, vissen en andere zeedieren. In het museum van Ecomare ontdek je alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel.
  • De Texelse vuurtoren beklimmen: de enige in Nederland waar je over 3 kanten van de zee kan kijken. Bij helder weer op Texel kijk je over het Werelderfgoed Waddenzee naar Vlieland, Wieringen en Den Helder.
  • Museum Flora. Hier beleef je de stoere wereld van het strandjutten! Je kunt er de strandvondsten van ruim 80 jaar aanschouwen en wellicht geïnspireerd raken om zelf te gaan jutten.

Lekker eten op Texel

  • Eten en drinken in een Texels strandpaviljoen hoort er natuurlijk bij. Heerlijk genieten van een hapje en een drankje bij de zonsondergang. En als de kinderen het ‘gezien’ hebben aan tafel, kunnen zij onder toeziend oog van de ouders verder spelen op het strand.
  • Wil je een tandje meer culinair? Sterren-eten doe je bijvoorbeeld bij ‘Bij Jef’ in Den Hoorn met vele lokale producten bereid. Ook Het Kook Atelier op Den Burg gooit hoge ogen.

De veerboot ‘De Vriendschap’ voor voetgangers en fietsers vaart in het hoogseizoen tussen Texel naar Vlieland. De overtocht duurt ongeveer een uur en start bij De Noordman in De Cocksdorp.

Vlieland: een met de natuur

Vuurtoren van Vlieland, Waddeneilanden

Je arriveert dan bij Het Posthuys op Vlieland. Als je vanaf de veerdienst in Harlingen naar het eiland vaart, ben je zo’n anderhalf uur onderweg. Gasten mogen hun auto niet meenemen naar Vlieland.

Op het eiland zijn er verschillende manieren om bij jouw accommodatie te komen. Als de boot aankomt staat er een bus en een taxi klaar. Je kunt natuurlijk ook een fiets huren.

Dit Waddeneiland heeft slechts een dorp, namelijk Vlieland-Oost. De Dorpsstraat is de belangrijkste straat, hier vind je dan ook tal van terrasjes, eetgelegenheden en winkels. Voor enerverend en groots vermaak moet je hier niet zijn. Vlieland wordt vooral geroemd om de rust, die ook gewaarborgd wordt door het feit dat het gehele eiland autovrij is, behalve voor de bewoners zelf. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen.

Uitwaaien op Vlieland

Duinen en strand op Vlieland, Waddeneilanden

Mensen die Vlieland bezoeken komen dan ook vooral voor de uitgestrekte stranden en duinen. Met de zee letterlijk om je heen komt de typisch Nederlandse uitdrukking ‘even uitwaaien’ hier volledig tot zijn recht. Dagelijks vertrekken er rubberboten vanuit de jachthaven naar de zeehonden die liggen te zonnen op de Richel en de Engelse Hoek.

‘De Sahara van het Noorden’ noemen de eilanders natuurgebied De Vliehors, gelegen op de uiterste punt. Hier zie je niets dan de ruige zee en een oneindige zandvlakte. Midden op staat een Drenkelingenhuisje. Dit huisje staat er al een paar honderd jaar en heeft al tientallen drenkelingen gered. Nu is het een trouwlocatie en een Juttersmuseum.

Klein, maar fijn: de vuurtoren van Vlieland

Vuurtoren van Vlieland

De Vuurtoren op Vlieland is slecht 16,8 meter hoog en hiermee één van de kleinste van Nederland. Maar dat maakt het uitzicht er niet minder om. Bij helder weer zijn behalve de Friese en Noord-Hollandse kusten te zien en Vlielands grotere ‘zusje’ Terschelling. Tussen half april en eind september varen er op dinsdag, woensdag en donderdag snelle veerboten van Rederij Doeksen van Vlieland naar Terschelling. In de zomer zijn er op zaterdag 2 overtochten met een zogenaamde ‘Waddentaxi’.

Terschelling: de perfecte combinatie van rust en actief

Uitzicht op West-Terschelling en de vuurtoren Brandaris, Waddeneilanden

Verreweg de meeste Terschelling-bezoekers varen vanaf Harlingen. Naar dit eiland kun je wel je auto meenemen, maar dit moet van tevoren gereserveerd worden via de VVV-site of via de website van Rederij Doeksen. Op het havenplein van Terschelling staan taxi’s en bussen gereed om je naar je bestemming te brengen. Ook zijn er veel fietsverhuurders op de aanwezig.

Natuur, cultuur en vertier op Terschelling

Boot in de haven van Terschelling

Terschelling bestaat voor 80% uit natuur. Maar daarnaast heeft het eiland voor elk wat wils: actief of rustig. In juni er het Oeral festival plaats. Terschelling staat dan 10 dagen in het teken van muziek en theater, met het eiland als inspiratiebron. Dit jaar zal het echter een digitale beleving zijn, i.v.m. de Coronacrisis.

Blijf niet alleen in West-Terschelling, waar de boot aan komt, maar bezoek ook zeker het dorp Midsland: midden op het eiland, 6 kilometer verderop. Midsland heeft de afgelopen eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt en beschikt tegenwoordig over een gezellig dorpskern met terrassen, winkels en restaurants voor iedere portemonnee.

Terschelling heeft voorts het breedste strand van Nederland. Dagelijks zorgen de stromingen, de wind en de getijde voor een andere aanblik. Nieuwsgierig naar oude verhalen over Terschelling, de duinen en de dieren: reserveer dan een Westbank strandexcursie. Leuk en leerzaam!

Eiland vol Cranberry’s

En dan natuurlijk de bekende cranberry’s. De oorspronkelijk Amerikaanse struik belandde waarschijnlijk op het eiland nadat een vat met bessen in 1845 aanspoelde. De cranberry’s (in het Nederlands ook wel veenbessen genoemd) groeien in het wild in de duinen, waar ze in de eerste week van september geplukt en verwerkt worden. Het bekendste is het cranberrysap, dat medicinaal als middel tegen blaasontstekingen gebruikt wordt. Iets minder braaf zijn de cranberrywijn en de cranberryjenever. Leuk is daarom een bezoek aan de Lekkernijmakerij in het dorp Formerum.

Overnachten op Terschelling

Je kunt op alle manieren overnachten op Terschelling, van camping, vakantiepark tot (luxe) hotel. Voor welke optie je ook kiest: je staat zo op het strand en in de duinen en zoals we al meldden: er is ook genoeg vertier te vinden. Een gewilde plek is ook café De Groene weide in Terschelling-Hoorn van zanger Hessel, waar via de nagebouwde ‘Schellingse’ vuurtoren De Brandaris iedere 5 seconden het licht voorbij flitst.

Verder eilandhoppen?

Tussen de Waddeneilanden Terschelling, Ameland en en Schiermonnikoog is het altijd lastig om een boot te vinden voor de overtocht. Het historische zeilschip de Willem Jacob (1889) vaart in de zomervakantie tussen de 5 eilanden heen en weer. De frequentie is maar een paar maal per week. Je moet dus goed plannen.

Ameland: divers eiland vol lekkernijen

Fietspad in de duinen met een vuurtoren op Ameland

De gewone route naar Ameland is die vanaf het Friese Holwerd. Je mag je auto meenemen, maar ook hier is reserveren bij Wagenborg Passagiersdiensten aangeraden. Ameland is zo’n 27 kilometer lang en een fietstocht van de ene naar de andere kant is dus goed te doen. Met wat geluk ontdek je het Amelander licht. Veel kunstschilders hebben geprobeerd dat te vangen. In november is er op het eiland dan ook kunstmaand, met her en der exposities.

Lekker eiland

Oud huis in Hollum, Ameland

De dorpen op Ameland hebben legendarische namen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. In de monumentale panden woonden in andere tijden kapiteins en walvisvaarders. Nu vind je er vooral fijne winkels en horeca.

De lekkerbek is hier sowieso goed op zijn of haar plek. Bij Hotel Nobel in Ballum bijvoorbeeld, één van de oudste familiebedrijven van Nederland. In 1902 schonk overgrootvader Willem Barend Nobel zijn gasten voor het eerst een ‘Nobeltje’. Inmiddels is het net als ‘de robbenslok’ een beroemd Amelands likeurtje.

Dit hotel heeft naast een bruin café (waar je ook kunt lunchen) een modern, licht restaurant waar met vooral streekproducten eten een beleving is. En mocht je een tikkie te vol zitten met spijs en drank: de hotelaccommodatie is één van de sjiekste op het eiland.

Golfen voor iedereen

De volgende ochtend kun je dan om de hoek een ‘balletje slaan’ op de beroemde 9 holes golfbaan in de duinen. Voor de golfer in opleiding ligt er naast de echte baan een zogenaamde PAR 3-baan, waar je zonder handicapregistratie of baanpermissie de uitdaging aan mag gaan.

Paardenreddingsboot

De paardenliefhebber kan haar of zijn hart ophalen bij de prachtige demonstraties van de historische paarden-reddingsvloot van het eiland. Als er vandaag de dag een schip in nood is vaart de ‘Anna Margaretha’ met hoge snelheid de haven van Ameland uit. Tot aan 1988 werd de paardenreddingboot ingeschakeld.

Met de permanente stationering van een reddingboot in de Ballumerbocht, kreeg de boot, voortgetrokken door 10 krachtpatsers van paarden, een toeristische functie. Het is een rijdend en varend museum in Hollum geworden dat zo’n 12x per jaar voor een lancering naar het strand getrokken wordt.

Schiermonnikoog: prachtige stranden, wadlopen en lekker eten

Vuurtoren van Schiermonnikoog, Waddeneilanden

De stoerste manier om naar het eiland van ‘de schiere monniken’ te gaan is wadlopen. Doe dit echter nooit op eigen houtje. Vanaf Lauwersoog word je na inschrijving per boot naar ‘Brakzand’ gebracht en loop je zo’n 10 kilometer over de drooggevallen bodem van de Waddenzee. Als je vrienden en bekenden je bagage hebt meegegeven, kun je zo het eiland op. Anders word je met dezelfde boot terug gebracht naar de vaste wal van Friesland. Dan kun je na douchen en uitrusten vanaf datzelfde Lauwersoog met de Wagenborg veerdienst naar ‘Schier’.

Wallevissen en schiere monniken

De Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland zijn autoluw, omdat alleen de bewoners er gebruik mogen maken van auto’s. In het gelijknamige dorp Schiermonnikoog vind je de gerestaureerde, karakteristieke huizen, de oudste daterend uit 1721. In het midden van het dorp staan twee gigantische walviskaken, die herinneren aan de walvisvaart. Even verderop staat het bronzen beeld van de Schiere Monnik, ter ere van de monniken die Schiermonnikoog stichtten.

Eindeloze stranden

Strand en fietspad op Schiermonnikoog, Waddeneilanden

Schiermonnikoog beschikt over eindeloze stranden. Aan de westkant ligt het smalste strand van het eiland, aangezien de zee hier steeds verder op komt. Het Noordzeestrand daarentegen, is één van de breedste stranden van Europa. Veilig zwemmen voor het hele gezin kan voor strandpaviljoen ‘De Marlijn’ tussen Paal 6 en Paal 7. Ook naakt recreëren is op bepaalde plekken toegestaan.

Vogelen op Schiermonnikoog

Vogels in de Westerplas op Schiermonnikoog

Vogelaars moeten beslist een bezoekje brengen aan Westerplas. Vanwege het zoete water is het zeer in trek bij watervogels. Bijna alle Nederlandse eenden soorten komen ervoor, samen met o.a. lepelaars, meerkoeten en meeuwen. De vogelkijkhut, midden op het water, is bereikbaar via houten vlonders, dwars door wilgen en rietkragen. Eenmaal ter plekke kijk je je ogen uit.

Koffie voor een schijntje

Eenmaal terug gelopen, kun je gaan uitblazen bij Hotel van der Werff. Iedereen die op Schiermonnikoog komt, kent het. Het is nog helemaal in oude sferen en ademt dit ook uit.

Het hotel met 57 kamers is als een museum: een gelagkamer met een planken vloer, Perzische kleedjes op de tafels, erwtensoep in de pan en filterkoffie voor nog geen euro de kop. Voor het hippere werk kun je terecht in de naastgelegen horecagelegenheid De Toxbar.

ANNEDIEKE KUCHLER