Bellen en internetten in het buitenland? Houd rekening met deze zaken!

Vrouw met telefoon bij een klif met uitzicht op zee

Gepubliceerd door:
Mark

Wanneer we op vakantie gaan naar het buitenland, gaat de smartphone natuurlijk ook mee. Wat moeten we immers zonder, vooral in de vakantie wanneer je alle tijd hebt om er spelletjes op te spelen? Maar het is wel verstandiger om je bewust te zijn van de realiteit rondom bellen en internetten in het buitenland om te voorkomen dat je met een hoge telefoonrekening mee te maken krijgt. We leggen uit waar je rekening mee moet houden op dit gebied wanneer je naar het buitenland gaat.

Europese Unie: weinig om je zorgen over te maken

Ga je op vakantie binnen de Europese Unie? Dan heb je relatief weinig om je zorgen over te maken. Sinds enkele jaren is het zo dat je in alle landen in de Europese Unie gebruik kunt maken van je Nederlandse belbundel, ook al zit je op een buitenlands netwerk. Dat betekent dat je op je vakantiebestemming gewoon kunt bellen en internetten zonder met hoge rekening geconfronteerd te worden. Zelfs het bellen naar lokale nummers in je land van bestemming vanaf je vakantieadres kan uit je Nederlandse bundel.

Maar let op: zo gauw je tegoed op is, betaal je wel buitenlandse tarieven. En dat is niet ondenkbaar, want op vakantie heb je vaak meer tijd om op je telefoon te zitten dan tijdens het werkende leven. Om te voorkomen dat je buiten je bundel terecht komt, kun je voor vertrek online nieuwe abonnementen voor sim only vergelijken om een voordelig abonnement met een grotere belbundel af te sluiten.

Buiten de Europese Unie: data-roaming uitzetten en kaart downloaden

Vrouw in schommel op het strand maakt foto van de zonsondergang

Reis je naar een land buiten de Europese Unie, dan liggen de zaken over het algemeen heel anders. Tenzij jouw telefoonprovider daar toevallig ook actief is en het mogelijk maakt dat je in je land van bestemming ook uit je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten, moet je rekening houden met hoge tarieven voor alles wat je doet met je telefoon. Niet bellen en geen telefoontjes opnemen is nog makkelijk, maar geen mobiel internet gebruiken is lastiger. Je telefoon is namelijk de hele tijd al je accounts aan het synchroniseren. Daarom is het wijs om voordat je de Europese Unie verlaat de data-roaming uit te zetten. Je hebt dan geen mobiel internet meer.

Natuurlijk kun je op je bestemming gebruikmaken van de wifi waar dit beschikbaar is. Via de wifi kun je ook gratis bellen naar mensen in Nederland bellen via bijvoorbeeld WhatsApp of Skype. Het is verstandig om voor vertrek of wanneer je op de wifi zit een kaart van het gebied waar je naartoe gaat te downloaden in Google Maps. Dan kun je op je bestemming zonder mobiel internet toch nog navigeren. Wil je wel mobiel internet kunnen gebruiken? Koop dan op je bestemming een lokale prepaid simkaart, zodat je tegen lokale tarieven kunt internetten.

Buitengrenzen van de Europese Unie

Bovenstaande zaken zijn vrij helder, maar wanneer jouw bestemming vlak bij de buitengrens van de Europese Unie is, kan het een stuk lastiger worden. De kans bestaat dat je telefoon daar automatisch overschakelt op een sterker netwerk van over de grens. Dat kan ongemerkt gebeuren, maar wel tot gevolg hebben dat je alsnog met een forse telefoonrekening geconfronteerd kan worden. De manier om dit voorkomen, is door op je bestemming handmatig een lokaal netwerk te kiezen om op aan te loggen en automatische netwerkkeuze door je telefoon uit te zetten.

Oplettendheid en een goede voorbereiding is dus verstandig. Het zou immers zonde zijn als je vakantie ontsierd werd door een onverwachte en torenhoge telefoonrekening.