Ameland: top 10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten

Fietspad in de duinen met een vuurtoren op Ameland

Gepubliceerd door:
Mandy

Ameland is ons favoriete Waddeneiland: het is groot genoeg voor tal van activiteiten en bezienswaardigheden zodat je je tijdens je vakantie niet verveelt, maar klein genoeg om dat echte knusse eilandgevoel te hebben. In dit blog delen we onze top 10 favoriete bezienswaardigheden en dingen om te doen op Ameland.

Bekijk hier onze aanbiedingen voor een vakantie naar Ameland

Vuurtoren van Ameland beklimmen

Uitzicht op vuurtoren Bornrif op Ameland

De vuurtoren van Ameland torent hoog boven het eiland uit waardoor je het imposante bouwwerk al vanaf de boot kunt zien. Het werd gebouwd in 1880 in opdracht van koning Willem III en is maar liefst 55 meter hoog. Als je de vuurtoren gaat beklimmen loop je in 236 treden omhoog, verdeelt over 15 verdiepingen. Eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht over Ameland, de duinen en de Noordzee.

Fietsen op Ameland

Mark en oma met een bakfiets aan het fietsen  op Ameland

Ameland is het perfecte eiland om per fiets te verkennen. Met tientallen kilometers aan fietspaden en een divers landschap met duinen, bos en eeuwenoude dorpjes ben je niet snel uitgekeken.

Wil je zoveel mogelijk van het eiland zien? Fiets dan de Amelandroute van de ANWB. Deze 42 kilometer-lange route is een soort grandtour over het eiland en laat je de bekendste hoogtepunten zien. De route start vanaf de veerhaven en is ook prima te doen als je een dagje naar Ameland gaat.

Met de robbenboot op zoek naar zeehonden

Met drie kinderen op de Robbenboot kijkend naar zeehonden

Vlak bij Ameland ligt een zandbank waar zeehonden hun vaste plekje hebben. Reserveer een plaatsje op een Robbenboot die je er in ongeveer 3 kwartier naartoe vaart vanuit de haven in Nes. Onderweg vaar je langs het eiland en vertelt de kapitein van alles over zowel de dieren als Ameland zelf. De totale tocht duurt ongeveer 2 uur. Eventueel kun je een uitgebreide tocht boeken waarbij je niet alleen naar de zeehonden vaart, maar ook stopt bij een schelpenbank.

Er zijn meerdere aanbieders maar wij zijn zelf fan van de MS Zeehond. Een fijne boot, gerund door een supervriendelijk echtpaar en hun dochter.

Parachute springen

Man en vrouw doen een tandemsprong met een parachute

Adrenaline-kick nodig? Ga dan parachute springen boven Ameland! Het eiland heeft een klein vliegveld in Ballum. Klim met een ervaren instructeur in een vliegtuigje en maak een schitterende rondtocht van ongeveer over het eiland. Op circa 3 kilometer hoogte springen jullie samen uit het vliegtuig en geniet je van een adembenemende vrije val van 30 seconden, waarbij je een snelheid tussen de 180 en 200 kilometer per uur bereikt. Daarna wordt de parachute opengeklapt en zak je langzaam naar de grond. Een echte once in a lifetime experience!

Terug in de tijd in Hollum

Oude huizen in Hollum op Ameland

Ameland bestaat uit 4 dorpen: Nes, Buren, Ballum en Hollum. Ieder dorp heeft zo zijn eigen charme maar Hollum is onze persoonlijke favoriet. In de smalle straatjes zie je overal sporen uit het rijke verleden. De eeuwenoude commandeurswoningen tonen de rijkdom uit vooral de zeventiende en achttiende eeuw, toen Ameland rijk werd van de walvisvaart. Ook is er een hervormde kerk uit de zeventiende eeuw. Daarnaast vind je er een aantal restaurantjes, een kleine bakkerij, verrassend leuke musea, molen, supermarkt en gezellige winkeltjes.

Amelander musea

Drie kinderen aan het spelen op een simulator van een veerboot in het Abraham Fock museum

Hou je van musea bezoeken? Dan zit je op Ameland helemaal goed. Het eiland beschikt over musea die leuk zijn voor jong én oud. Toen wij in de zomer met onze 3 neefjes en nichtje in de leeftijd van 3 tot 8 naar Ameland op vakantie gingen, hebben we – op het juttersmuseum na – alle Amelander musea gezien. We hadden niet verwacht dat ze het zó leuk zouden vinden. Ook de 3 volwassenen (oma was ook mee) hebben zich uitstekend vermaakt.

Het grootste museum op het eiland is het natuurcentrum in Nes en hier leer je alles over de natuur en het rijke onderwaterleven in de Noord- en Waddenzee. Er zijn aquaria en er is een levensgrote potvis waar je in kunt. Hoor jij de hartslag van dit indrukwekkende dier?

Skelet van een potvis in het Natuurcentrum Ameland

Achter het natuurcentrum is een blotevoetenpad. Je loopt op je blote voeten over schelpjes, zand en door (en over) water. Vooral de kinderen vonden het pad helemaal geweldig: er valt onderweg heel wat te klimmen en te klauteren.

Zon, zee en strand

Kinderen aan het spelen in de duinen op het strand van Ameland

Ameland heeft prachtige stranden. Niet voor niets is er een liedje genaamd “Op het goudgele strand van Ameland.” De stranden zijn relatief breed waardoor ze nooit vol liggen en er altijd wel een plekje is om je handdoekje neer te leggen. Wist je dat Ameland over maar liefst 27 kilometer aan strand beschikt?

De stranden op het eiland zijn bekroond met de blauwe vlag. Dit is een wereldwijd milieukeurmerk voor schone stranden en veilig zwemwater. In 2020 zijn de Amelander stranden zelfs uitgeroepen tot schoonste strand van Nederland!

Op diverse plekken zijn er bovendien gezellige strandpaviljoens waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Daarnaast vind je hier ook posten van de strandwacht. Door middel van gekleurde vlaggen wordt aangeven hoe veilig het die dag is om te zwemmen en is er toezicht om te zorgen dat niemand in de problemen komt.

Nobeltje proeven

Nobeltje is het bekendste drankje van Ameland. Tegenwoordig maken ze niet alleen de bekende Nobeltje likeur (op basis van oud Hollandse rum) maar ook gin en jenever. Een van de leukste dingen aan een bezoek aan Ameland, is dat je een paar fantastische drankjes in Nobels Proeflokaal kunt proberen. Ik raad ten zeerste aan alle drie hun verschillende soorten te proberen!

Natuurgebied ’t Oerd

Uitzicht op natuurgebied 't Oerd op Ameland

De verbluffend mooie Oerdblinkert is de hoogste duin in natuurgebied ’t Oerd, dat de oostelijke helft van Ameland vormt. De wandeling naar de top van het duin biedt een adembenemend uitzicht en je vindt er ook een oriëntatietafel van de omgeving en een informatiebord.

’t Oerd biedt fietsers en wandelaars veel mogelijkheden om op ontdekking te gaan. Met zowel hoge zandheuvels als vochtige valleien met zeewater dat door geulen stroomt, heeft dit uitgestrekte gebied een rijke biologische diversiteit, samen met overvloedige vogelsoorten zoals zilvermeeuwen, stormmeeuwen en kluten. Je geniet hier van heerlijke wandelingen met een frisse zeebries, terwijl je omringd wordt door natuurschoon zoals weelderige vegetatie en glooiende duinen. Een bezoekje aan ’t Oerd moet zeker op je lijstje staan als je Ameland bezoekt!

Demonstratie paardenreddingboot

Het redden van drenkelingen en schepen in nood heeft een lange geschiedenis op Ameland. Tot 1988 rukte de paardenreddingboot uit om mensen op zee te helpen. Als het alarm klonk, haasten de 10 paarden en lokale inwoners zich naar de boot waar ze werden voorgespannen. Vervolgens gingen ze zo snel mogelijk naar zee, waar de boot te water werd gelaten. Terwijl de boot de mensen op de schepen probeerde te helpen, werden de paarden omgedraaid en weer ingespannen om de drenkelingen zo snel mogelijk aan land te brengen. Eeuwenlang werd dit zo gedaan, totdat de hypermoderne boot Anna Margaretha het gebruik van paarden overbodig maakte.

Tegenwoordig worden er nog op bepaalde dagen demonstraties gegeven met de paardenreddingboot. Vrijwilligers laten zien hoe vroeger de mensen werden gered met behulp van de paarden.

De demonstratie begint met het naar buiten trekken van de boot bij het Abraham Fock museum aan de Oranjeweg in Hollum. De lancering zelf kun je bekijken op het strand, aan het einde van het Tjettepad.

Geen lancering als jij op Ameland bent? Dat is jammer. Gelukkig kun je alles over de paardenreddingboot zien in het Abraham Fock museum. Ook een aanrader met kinderen: ze kunnen zich hier verkleden tot een echte redder en met de ladder aan boord van de paardenreddingboot klimmen. Daarnaast kunnen ze in een simulator de veerboot naar Ameland besturen en proberen deze veilig in de haven van Nes te laten aanmeren.

Bekijk hier onze aanbiedingen voor een vakantie naar Ameland